Mérgező meglepetést tartogathatnak a német adventi csokinaptárak

 

Azonnali tájékoztatást kért a német hatóságtól az állítólag mérgező kőolajszármazékokkal szennyezett adventi csokinaptárakról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Tegnap ugyanis egy német fogyasztóvédelmi szervezet azt közölte, hogy egyik vizsgálata mérgező anyagokat, közelebbről kőolajszármazékokat mutatott ki adventi kalendáriumokba csomagolt csokoládékban.

Illusztráció

A Stiftung Warentest 24 különböző adventi kalendáriumot vizsgált meg, és 9 esetben kőolajszármazékok nyomait mutatta ki a naptár ablakaiban elhelyezett csokoládéban. A szervezet javasolta, hogy a fogyasztók kerüljék ezeket a termékeket.

További 12 kalendáriumban egészségi kockázatot nem jelentő, elhanyagolható mennyiségű kőolajszármazékot mutattak ki. A szakértők feltételezése szerint az idegen anyagok az újrahasznosított színes papírból készült kartondoboz-csomagolásról kerülhettek az élelmiszerre. Több gyártó is kétkedve fogadta a vizsgálati eredményt és bírálta a szervezetet, de egyes forgalmazók ugyanakkor közölték, eltávolítják a polcokról a vizsgálaton fennakadt termékeket.

A hazánkban kapható termékek érintettségéről hivatalos értesítés hiányában korai lenne bármit is mondani - reagált szerdán a Nébih. "Természetesen a hatósági megerősítés esetén azonnal megtesszük a szükséges intézkedéseket" - tették hozzá.

(Forrás: HVG.hu, Nébih)