Feri, a finnországi magyar kolbásznagykövet

Írta: veddamagyart

Finnországban szeretnek grillezni, azonban fűszerek ügyében a hagyományos finn konyha olykor hagy kívánni valót maga után, így érthető, hogy e közegben az igazi magyar ízek nagy űrt töltenek be. Vilisics Feri 2015-ben indította el sokféle különlegességgel szolgáló, kézműves kolbásztöltő vállalkozását a finn fővárosban Feri’s sausages néven. Az indulás után két hónappal Feri magyar csípőskolbászával elnyerte Helsinki legjobb kolbászának járó díjat (Stadin paras makkara). Kíváncsiak voltunk hogyan működik az ökológia kutatóból kolbásztöltő mesterré lett Feri üzlete egy évvel a kolbászdiadal után.

A bolt elé megérkezve a kirakatra írt Makkaragalleria („Kolbászgaléria”) felirat már sejteni engedi, hogy a belül történő munka nem éppen a nagyipari termelés szabályai szerint történhet. Belépve az ember inkább barátságos kávézóra gondol mintsem kolbásztöltőre. A falon ízléses, finn művészek által készített képek láthatóak amely magyarázatul szolgál a „galleria” feliratra, azonban a több más különböző ötletes elemmel színesített helyiségben a főszereplő a természetesen a kolbász. Amilyen kolbászt csak el lehet képzelni (vagy nem lehet), az nagyjából mind megtalálható a kínálatban: a fülöpszigeteki Longganisa csípős-édestől kezdve a magyaros kolbászon át, a „Hot! Habanero-Chipotle”-ig minden a lista részét képezi. Mindemellett több kézműves termékből is válogathatunk: a jalapeño és habanero jellyk, különféle grill pácok vagy éppen a szárított marhahús snack csak néhány a bolt kínálatából. Az üzlethelyiséget a konyhától elválasztó falon egy üvegablak kap helyet, amelyen ötletes finn, angol és magyar szavakat tartalmazó rejtvény kap helyet valamint rajta keresztül természetesen a gyártás folyamatát is nyomon követheti az idelátogató.

Elmondhatjuk, hogy a Feri’s sausages továbbra is töretlen népszerűségnek örvend, Helsinkiben. Látogatásunkkor a boltban ugyanúgy megfordult jól öltözött illedelmes középkorú házaspár, mint a műszakkal éppen végző, téglaporos ruhájú (még bontatlan) dobozos sört tartó kétkezi munkás. A lelkesedés érthető ugyanis minden itt készült kolbász nagy gonddal megválasztott alapanyagokból, jóval 90 százalékot meghaladó minőségi hústartalommal készül.

A cikk következő, még több kolbásszal és további érdekességekkel fűszerezett részében interjút közlünk a tulajdonossal, Vilisics Ferivel a sikerhez vezető útról, valamint arról Ő hogyan értékeli az elmúlt egy évet.

 

Végül, néhány életkép Feri falatozójából:

 

Feri sikerének megismerését köszönjük szépen Kállai József Leventének.

Hajrá Feri, további sok sikert kívánunk neked!