Mi kell a hungarikummá váláshoz?

Történet, emlék, legenda, egy szerethető sztori is kell ahhoz, hogy valamit felvegyenek a hungarikumok listájára - nyilatkozott V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek.

 

Az államtitkár a lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy túl kell lépni az "ágazati sovinizmuson", a hungarikum ugyanis olyan termék, amely érzelemgazdag. Hozzátette azt is, hogy a természettudósok szerint például a magyarországi szikes tavakat hungarikumokká kellene minősíteni, de a tavakban "nincs meg az az érzelmi többlet", ami hozzájuk kapcsolódna.

A továbbiakban azt is hangsúlyozta, hogy először világhíressé kell válni, csak aztán lehet beszélni arról, hogy valamit felvegyenek a hungarikumok listájára.

V. Németh Zsolt szerint a Hungarikum Bizottságnak nem feladata, hogy vizsgálja egy termék minőségét, a törvényben ugyan van termékleírás, de szankciórendszert nem kapcsoltak hozzá. Közölte továbbá, hogy ha a bizottságnak kellene a termékek vizsgálatát elvégezni, akkor olyan apparátust kellene felállítani, amire nem alkalmas. "Csak felhívjuk a figyelmet, hogy baj van, mint ahogy azt tettük az őrölt paprika esetében is."

További érdekességgel is szolgálhatunk a hungarikumok háza tájáról, ezúttal a kürtőskaláccsal kapcsolatban.

Várhatóan a jövő év első negyedévének végén nyújtja be Magyarország azt a kérelmet, amelyben a kürtőskalácsot hagyományos különleges termékké kívánják nyilváníttatni az Európai Unióban - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hétfői Budapesti sajtótájékoztatóján.

Gál Péter elmondta, hogy már folynak az egyeztetések a magyar és erdélyi szakmai szervezetek között. A szakmai egyeztetés célja, hogy minél hamarabb és minél nagyobb szakmai konszenzussal elkészüljön a szóban forgó magyar-székely édességre vonatkozó kérelem, amelyet Magyarország mihamarabb továbbíthat Brüsszelbe, az Európai Bizottságnak.

 

(Forrás: MTI és Magyar Nemzet)