Helyzetjelentés az Ormánságból

 

Az Ormánság az ország egyik legelmaradottabb kistérsége, a munkanélküliség 40 százalék felett van. Az itt élő családok nagy részének a dinnyetermesztés jelentette az egyetlen bevételi forrást. Az utóbbi években azonban sokan felhagytak vele.

(Forrás: Pecsiujsag.com)

Tihanyi Lajos 15 éve egy kis Sellye melletti faluban egyedüliként foglalkozik a gyümölccsel. A dinnyetermelő a Hír TV-nek elmondta, hogy míg korábban húsz család foglalkozott dinnyetermesztéssel a 220 lelkes településen, most viszont már csak ő maradt.

Sellye tizenöt éve kapott városi rangot, a településen azóta rendeznek dinnyefesztivált. A város szocialista polgármestere, Nagy Attila elmondta: „Ez a térség a drávai töltéses talajon jól meg tudta termeszteni a dinnyét, kellő haszonnal ahhoz, hogy a családok megélhetését biztosítsa, és ez a hagyomány fennmaradt, viszont most már nagyon kevés család tudja ebből biztosítani megélhetését.”

Az ormánsági dinnye egy hónapja értett be. A tavalyihoz képest jó a termés idén 700 mázsa az átlag egy hektáron. Az ára is megfelelő, az árusoknál 100 forint kilója, a termelők 40 forint körüli áron értékesítik. A helyiek átlagos termésre számíthatnak az utóbbi hetek száraz hősége miatt. A dinnyék feleakkorára nőnek ilyenkor, mint csapadékos időjárás esetén.

Razzia

Több tonna kétes eredetű, feltehetőleg külföldi dinnyét és más gyümölcsöt foglaltak le egy összehangolt razzia során a budapesti nagybani piacon. Az akcióban a NAV, a rendőrség és az illetékes kormányhivatal munkatársai is részt vettek. A Hír TV Rájátszás című műsorának vendége Pócs János volt, a mezőgazdasági bizottság fideszes tagja.

(Forrás: MNO.hu, HírTV)