Tizenhárom év után újra gyárt az Ikarus Székesfehérváron

 

Tizenhárom év szünet után ismét gyártanak Ikarus buszokat Magyarországon. A székesfehérvári üzemben Budapestre szánt trolibuszokat készültek el.

Fóliázott ülések, ragyogó külső és az Ikarus buszok jól ismert védjegye, a szárnyas embléma. Ilyen a legújabb magyar troli. A magyar alkatrészekkel működő trolibuszt a székesfehérvári Ikarusz gyártelepén fejlesztették és állították elő. Egyszerre nyolcvan utast tud majd szállítani.

Egyrészről tisztán hazai gyártású trolibusz, a BKK szakembereivel közösen elkészült jármű, négy kilométeres önjárási lehetősséggel rendelkezik, tisztán alacsonypadlós, legkorszerűbb eszközökkel felszerelt modern trolibusz - mondta Princz Ferenc, az Ikarusz Járműtechnika Kft. ügyvezető igazgatója.
A székesfehérvári Ikarus-műhelyben a nyolcvanas évek közepén amikor még javában zajlott a haza a hazai buszgyártás. Akkoriban a világ szinte minden tájáról rendeltek Ikarusokat. Sokak szerint a világ egyik legszebb formatervezésű busza az Ikarus 55-ös, vagyis a faros volt , amelyből harminc évvel ezelőtt még csaknem négyezer szállított utasokat magyarország útjain.

A kilencvenes évek vége után csak néhány kisebb összeszerelő üzemben gyártottak buszokat, Ikarus névvel pedig csak pár éve készülhetnek ismét járművek. Székesfehérvár polgármestere csütörtökön arról beszélt: bíznak abban, hogy a Fejér megyei város lesz a márkanév új központja.

Az Ikaruszhoz mindenki vagy legalábbis nagyon sok ember kötődik. Én biztos vagyok abban, hogy most nagyon sokan örülnek annak, hogy nem tűnik el ez az ipari hagyomány, hanem akár ilyen megrendeléseken keresztül is tovább fog élni. Abban is bízom, hogy hamarosan nemcsak Budapesten, hanem adott esetben itt Székesfehérváron is lesznek, immáron új Ikarusz buszok! - hangoztatta Cser-Palkovics András, Székesfehévár polgármestere.

Az új alacsonypadlós trolibusz várhatóan jövőre áll forgalomba a fővárosban. A gyárban már fejlesztik az áramszedő nélküli elektromos buszokat, amelyeknek az első példányait várhatóan Székesfehérváron tesztelik majd.
(Forrás: MTVA, Híradó.hu)