A magyar, aki pert nyert az Adidas ellen, de kártérítést nem biztos, hogy kapni fog

Írta: veddamagyart

Nem egyedülálló eset, amikor magyar találmánnyal találkozunk. Sajnos az sem, amikor a feltaláló nem kapja meg törvényes jussát a szellemi terméke után. Oroszi László, az irányváltós futballcipő atyjának eltulajdonította ötletét az Adidas. A cég ellen már kétszer is pert nyert, ennek ellenére lehetséges, hogy kártérítést mégsem kaphat. Az ő történetét mutatjuk be most nektek.

 

A pereskedés története már több, mint 15 éve húzódik. Oroszi László még a 2000-es Európa-bajnokság után idított pert az Adidas ellen szabadalmi jogának elbitorlása miatt, az Adidas ugyanis lemásolta az Oroszi által feltalált irányítósávos futballcipőket. Oroszi még a ‘90-es években, a Tisza cipőgyárban fejlesztette ki találmányát, aminek lényege a futballcipők orrészére varrt irányítósávok alkalmazása, melyek megkönnyítik a labda pontos rúgását. Oroszi akkoriban találkozott is az Adidas képviselőivel, akiknek különösen tetszett az újítás, hírt viszont nem adtak magukról. Oroszi legközelebb Franz Beckenbauer kezében látta a találmányát, aki a 2000-es Eb-ra készült Adidas cipőket reklámozta. Mivel Orosziék még 1996 októberében levédette a szabadalmat, értesítették az Adidas-t, hogy fejezzék be a szabadalmi jogok birtoklását. A cég azonban azt állította, hogy új cipőt készített, tehát a termék új és a saját szellemi termékük, ezért nem fizetett semmit Oroszinak. Ekkor indult meg a pereskedés.

 

Különböző szabadalmi jogi hercehurcák miatt, mivel az Európai Szabadalmi Hivatal korlátozta a perelhető szabadalmi oltami kört, az eljárást csak Magyarországon lehetett lefolytatni, illetve az esetleges kártéírítés igénye is csak a Magyarországon értékesített, az újítást azóta felhasználó sportcipők esetén merülhetett fel - az érték azonban így is többszázmillió forint. Oroszi azóta kétszer is pert nyert: 2012-ben a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy Oroszi találmánya újszerű volt, megolkatása az ő feltalálói tevékenységén alapult - tehát nem olyasmi, amit mondjuk az Adidas mérnökei találtak ki. 2014-ben pedig azt is jogerősen mondták ki, hogy az Adidas több sportcipő esetén is felhasználta ezeket az újításokat, anélkül, hogy Oroszi nevét feltüntették volna.

 

Az Adidas által a peren kívül felajánlott összeg elenyésző volt az okozott kárhoz képest, így azt nem fogadhatták el Orosziék. Félő viszont, hogy a kártérítési pert most már nem lehet végig vinni, mivel a hosszan tartó pereskedés miatt az ügy időközben elévül. Így hiába derült ki jogerősen többször is Oroszi igaza, az erkölcsi mellett az anyagi elégtétel elmaradhat.

 

 

Az ügy már több mint két éve húzódik, a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint még nem zárult le. Ám mindezek ellenére ne feledjük, hogy a tehetségnek és az újításoknak mindig utat kell törniük maguknak, és nem szabad elfelejtenünk hazánk kiválóságait, akik jobbá, szebbé és élhetőbbé szeretnék tenni az országunk és a világunk. Oroszi László is közéjük tartozik, ezért fontos, hogy ügyében támogassuk és emlékezzünk munkájára.

 

Őszintén reméljük, hogy Oroszi László megkapja az ötlete után járó jogos kártérítést és munkájának szellemi elismerését. Legyünk rá büszkék, hiszen a mostoha körülmények közt is megőrizte tartását, kreativitásával és áldozatos munkájával újat alkotott.

Sok sikert kívánunk neki és hisszük, hogy fogunk még Oroszi-féle irányváltós cipőkben labdát rúgni!

 

Forrás: Origo