Gazos földdarabból páratlan közösségi kert

Írta: veddamagyart

Nem is olyan régen a Balaton-felvidéken, ötven nyugdíjas gondolt egyet, és nekilátott megtisztítani a falu egyik gazos, parlagon hagyott földterületét. Az azóta eltelt években ebből a kezdeményezésből a környék legnagyobb közösségi kertje fejlődött ki.

Ez a gyors növekedés mindenkit meglepett és kölcsönösen hasznára vált a térségnek. Olyannyira, hogy a Balaton-környéki éttermek is felfedezték maguknak a Reziben található közösségi kertet, és most már kizárólag innen rendelik a menükhöz szükséges zöldségeket.

A kezdeményezést a Várbarátok Köre egyesület vezetője, Tafota Istvánné Gabriella indította el pár éve az alig több, mint 1000 lelkes Rezi községében.

Az ötlet annyira sikeres lett, hogy ma már egész évben 10-11 munkást tudnak foglalkoztatni, a saját maguk által megtermelt zöldségekből főznek a falu konyháján,

valamint ők lettek a keszthelyi egyetem egyik mintakertészete is.

rezi kozossegi kert 4

Korábban a kert egy hatalmas földterület volt a község közepén, mely ráadásul egyházi tulajdonban is volt. Területén egy szebb napokat látott, közel 300 éves, lepusztult plébániaépülettel. A falu nyugdíjasainak a fejéből pattant ki az ötlet, hogy ezt a kihasználatlan és gondozatlan földdarabot helyre kellene hozni és a közösség szolgálatába kellene állítani. Ennek folytán lett - páratlan összefogással - közösségi kert a korábban elhagyatott területből. Tafota Gabriella elmondta, neki mindig az a cél lebegett a szeme előtt, hogy ne csak idénymunkát tudjanak adni, hanem egész évben elfoglaltságot tudjanak biztosítani a közmunkásoknak, ezért mindig is sokkal nagyobban gondolkozott, mint egy közösségi kert.

Kezdetben nehezen indult be a kert élete, mivel csak pár fajta zöldséget tudtak megtermelni Gabrielláék.

Viszont a további fejlődés érdekében minden létező pályázatot megpróbáltak, így ennek eredményeként a földterület mellé konyha és turistaszállás, napelemes öntözőrendszer, ólak és kemence is épült.

A közösségi kert mostanra érte el azt a szintet, amikor már innen látják el a falu óvodájának konyháját, és ami nem fogy el, azt szárítják, aszalják, savanyítják. Ennek során nincs felhasználatlan, kidobásra ítélt felesleg. Ráadásul a környék éttermei is felfedezték a mintakertet, és amit csak tudnak, azt innen szerzik be.

A helyi alapanyagnak minden étteremtulajdonos örül, mivel biztosan tudja, hogy friss és zamatos az a paprika, paradicsom, saláta, amit tőlük vásárol meg.

rezi kozossegi kert 3

Az egyesület vezetője elmondta, hogy ők mindenre nyitottak, és örömmel fogadja, hogy ha a séfek, vendéglátósok elmondják neki, milyen zöldségeket szeretnének, ők pedig megtermesztik nekik. Szoros kapcsolatuk van a keszthelyi kertészeti egyetemmel, melynek a Burgonyakutatási központja is az intézményben működik. Az egyetem nemesítéssel is foglalkozik, ennek keretében jelenleg 13 féle vetőburgonyát forgalmaz. A Rezi közösségi kertben ebből hat fajtát termesztenek, mivel ez az egyetem egyik bemutatókertje.

2014-ben a Várbarátok Köre egyesülete újabb létesítménnyel bővítette a kertet: közösségi gyümölcsfeldolgozó üzemet hoztak létre az orvosi rendelő pincéjében. Ez hatalmas lépés, mivel az ember egyszerűen beadja ide a feldolgozni kívánt gyümölcsét (netán zöldségét) és pár óra múlva már viheti is a vitaminban gazdag, házi gyümölcslevet, olajat, és némi türelemmel a házi lekvárt.

rezi kozossegi kert 2

Nyitottak a környezetükre, így nem csak a helyi közösségi kertben megtermelt javakat lehet bevinni, hanem bárki beadhatja a kertjében megtermelt finomságokat. Ezzel a bővítéssel is az a céljuk, hogy az embereknek legyen kedvük foglalkozni a zöldségtermesztéssel és feldolgozással. Tafota Gabriella fogalmazta meg azt, hogy

hosszútávon szeretnék elérni, hogy a falusi emberek átálljanak arra, ami tulajdonképpen a falusi élet lényegét jelenti: az önellátásra, valamint a helyi gazdálkodásra.

rezi kozossegi kert

Úgy tűnik, hogy a fejlődés már utat talált magának, mivel újabb tervük valósulhat meg idén augusztusban: Kemencés étterem néven megnyitják saját éttermüket, ahol saját készítésű és a helyi kemencében sült pizzát és húsokat lehet kóstolni.   

 

 Forrás:
http://index.hu/kultur/eletmod/2016/07/24/ezt_a_retket_kostolja_meg/
http://zaol.hu/rezi/sajat-kertbol-a-csalad-asztalara-1722098

Képek:
http://szallas.rezi.hu/cms/?kertt%C5%91l-az-asztalig,31
http://www.tmkronika.hu/cimke/k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9gi%20kert?preload=8 
http://zaol.hu/rezi/sajat-kertbol-a-csalad-asztalara-1722098