Ilyen, amikor egy magyar falu összefog!

Írta: veddamagyart

A kárpátaljai Nagydobrony lakói megelégelték, hogy az ukrán állam nem segít rajtuk, és önerőből láttak neki az évtizedek óta nyomasztó problémájuk megoldásához.

 ilyen amikor egy magyar falu osszefog3

Ukrajnában örök rejtély, hogy a pénzek hova tűnnek. Így van ez Nagydobronyban is, ahol hiába várták a helyiek, hogy az utak karbantartására szánt állami pénzek egy piciny részéből járhatóvá váljon a vidék.

Ilyenek az utak arrafelé

ilyen amikor egy magyar falu osszefog4

"Ilyen volt - ilyen lett"

ilyen amikor egy magyar falu osszefog

 

Nagydobronyról tudni érdemes, hogy az alig 6000 fős falut csak magyarok lakják. A településhez kötődik az egyik legérdekesebb 20. századi legenda is: Az eredeti verzió szerint a községet jóval a II. világháború befejezése után, békeidőben, a szovjet csapatok lebombázták, a földdel tették egyenlővé. Ezért máig sem található a térképeken. Ez a nyugati sajtó által felkapott hír évtizedekig fel-felbukkant különböző médiumokban és gyakran utaltak is rá. A legenda megnyugtató lezárására csak 1990 után kerülhetett sor, amikor már biztosan megtalálhatóak voltak a térképeken.

A záhonyi határátkelőtől mindössze 15 kilométerre lévő település lakói úgy döntöttek, itt az ideje, hogy segítsenek magukon és önerőből valamint magyarországi forrásokból nekiláttak annak, amire valószínleg még sokáig várhattak volna Kijevtől…

A kezdeményezés a Nagydobrony Régió Megújulásáért nevű civil szervezethez köthető. A pénz összegyűjtésében magyar közösség is részt vett, több millió forintnyi támogatás érkezett hazánkból.

A projekt fontos eleme, hogy teljesen nyilvános a költségvetés, a forrásokat csak anyagköltségre lehetett fordítani. A felújítások bár alig pár millió forintos költségvetésből készültek el, egy helyi lakos szerint „az ukrán közútkezelő akár 30 millió forintot is elkért volna, attól függően, hogy mennyit kell visszaosztani az illetékeseknek”.

 

A felújítás mindenesetre tart, és a tervek szerint jövőre is folytatódik, a kezdeményezés pedig nagy nyilvánosságot ért el: a tévécsatornák egymást váltják a helyszínen, az ukrán média a kis magyarok lakta falu eredményeivel van tele. Ukrajnában pedig egyre többekben merül fel, hogy a rengeteg útépítésre és felújításra szánt pénzzel mi lett – út ugyanis nincs...

Források:
index.hu
Wikipédia

Képek:
index.hu
dailymail.co.uk