Csárdásrekord született

 

Rekordot döntöttek szombaton a gyergyószentmiklósiak az egy időben, együtt csárdást táncoló személyek számát illetően.

A 20 perces közös táncot a gyergyószentmiklósiak világtalálkozója alkalmából szervezték meg a székelyföldi város főterén. Július 26. és 29. között Gyergyószentmiklós hazahívta a nagyvilágban szétszóródott szülötteit. A résztvevőket regisztrálták, így állapították meg, hogy 2330-an vettek részt a közös táncban.

A csárdásrekordot népzene-verbuváló előzte meg, ami kedvet adott a táncoláshoz a járókelőknek. A kedvcsinálót Bartalis Zoltán (prímás), Köllő Gerő (brácsás) és Kostyák Márton (nagybőgős) biztosította a főtéren. A csárdásrekord-kísérlet alatt is ők húzták a talpalávalót.

Gyergyószentmiklósiak a bajaiak mintegy 1600 fős csárdásrekordját döntötték meg, de a Guinness rekordok könyve nem vállalta a hitelesítést, a szervezők értesülése szerint azért, mert a csárdást nem tartja más táncoktól pontosan megkülönböztethető, sajátos táncnak.

A gyergyószentmiklósi csárdás legfiatalabb résztvevője három hónapos volt, a legidősebb 84 éves. A szervezők jövőre a gyergyóiak világtalálkozójára is terveznek egy hasonló, nagy tömeget megmozgató rendezvényt.

 (Forrás: MTI)