Hogyan termesszünk citromot otthon?

Írta: veddamagyart

A citrom a citrusfélék egy olyan fajtája, amely itthon is képes megteremni, ha kellő odafigyeléssel, körültekintéssel gondozzák.

A citrom jótékony, egészségmegőrző hatásai széles körben ismertek, ezért nem is túl meglepő, hogy szinte minden háztartásban megtaláljuk. Egy olyan módszert fogunk most bemutatni, mellyel könnyedén termeszthetünk otthonunkban is citromfát. Nem elhanyagolható szempont továbbá, hogy így a bolti árhoz képest jóval olcsóbban tehetünk szert az áhított gyümölcsre.

iStock 000040348380 Large

Első teendőnk, hogy kiszedjük a citrom magvait, leöblítjük, majd néhány óráig száradni hagyjuk őket. Ezt követően minőségi virágföldbe ültetjük a magvakatúgy, hogy kb. fél ujjnyi mélységre nyomjuk le őket. Kevés vízzel locsoljuk meg a virágföldet és folyamatosan figyeljünk arra, hogy megfelelő nedvességű legyen.

Ahhoz, hogy a csírázás megfelelően működjön, húzzunk egy zacskót a cserepünkre, mellyel párás környezetet teremthetünk a magok számára, így 2-3 héten belül a csírázásnak el is kell kezdődnie. Ha ez mégsem történik meg, akkor sem kell megijedni, a csírázási időszak ugyanis elnyúlhat akár 5-6 hétig is. Amint megfigyelhető némi növekedés a citromfán, a zacskót távolítsuk el, a növényt pedig helyezzük napos, meleg helyre.

Ha a citromfánk sikeresen kifejlődött, és bőséges napfényhez, illetve vízhez jut, akár a 10 méter magasságot is elérheti!

Sok sikert mindenkinek!