Nagy sikert aratott a strandröplabda-fesztivál

Írta: veddamagyart

A Magyarországon első alkalommal megrendezett nagy torna bizonyította, miért is a legnépszerűbb sportág a strandröplabda az olimpián. Rövid beszámolónk következik az itthon először megrendezett eseményről.

strandroplabda fesztival 2016

A strandröplabda, mint olyan, egy egyszerű, de nagyszerű sport. Amerikából indult és kifejezetten onnan, ahol a legszívesebben töltünk egy-egy forró nyári napot: a vízpartról.

Sokáig úgy kezelték, mint a röplabdának egy butított kis strand-változatát, míg meg nem látták a benne rejlő potenciált: a homokon játszott, igazi nyári hangulatot árasztó sport nagyon látványos és szerethető.

strandroplabda fesztival 2016 2

Azért is szerethetjük ezt a játékot, mert a strandon kellemes játszani, és kevésbé profiként is a négy a négy ellen nagyszerű szórakozást nyújt. A versenyzőknek pedig nem kis kihívást, ugyanis szemben „nagy testvérrel” – amit az olimpián játszanak- ezt a verziót hat-hat helyett csak két-két ember játssza, és bár a pálya mérete is méterekkel kisebb, a hosszú labdamenetek során olyan akrobata-mutatványokat láthatunk, amit egy cirkusz is megirigyelhetne.

Teltházas mérkőzések, tévés közvetítés és komoly színvonal volt megfigyelhető a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) által szervezett rendezvényen. Az országos döntőkkel és külföldi csapatokkal tarkított fesztivál megmutatta, országunkban van potenciál a sportágban.

strandroplabda fesztival 2016 3

A rendezés jogát a csehek elől szerezte meg az MRSZ, és kapásból komoly sikereket ért el a férfi szakág, ők első ízben nyertek nemzetközi kupát kis hazánknak.

Bagics Bencével, Strandröplabda Szövetség elnökével is beszélgettünk, tőle megtudhattuk például azt is, hogy a népszerűsége itthon is megvan a sportágnak, és bár egyelőre gyerekcipőben jár, az eredmények így is igen szépek. Kiemelte, hogy a Raktár Beach-en és a Palatinuson lezajlott mérkőzéseket emberek százai figyelték, a legfontosabb meccsek pedig mind teltházzal mentek.

Bár a népszerűség megkérdőjelezhetetlen, a pénz egyelőre nem ömlik a sportba, ezeket az eredményeket még éves szinten 15 millió forintos büdzséből is sikerült elérni – csak a miheztartás végett: a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) 35 milliárdból gazdálkodhat szezononként.

Bagics szerint azonban a sportág itthon felívelőben van, az utánpótlásban nagy lehetőségeket lát - pár éven belül beérhet egy olyan generáció, akiknek a határ a csillagos ég. Talán négy év múlva, Tokióban már mi is ott leszünk?Képek:

Demin András
hunvolley.hu