A semmiből jött bronzérem – Nagy belépő az úszósport elitjébe

Írta: veddamagyart

Tamástól senki sem várt érmet, az őt ismerők nagyon büszkék voltak a kijutására is. Jött azonban a fiatal úszó, és úgy gondolta, hogy nincs rajta teljesítménykényszer, miért is ne mutassa meg ellenfeleinek, ő az egyik legjobb a világon, ha azt pillangóúszásban kell tenni.

kenderesi tamas bronz erem rio2016

Az edzője sem számított Kenderesi Tamás elképesztő teljesítményére, mikor megkérdezték, hogy jellemezné Kenederesit, ő a fiatal fenoménunkat a „mezőny sötét lovaként” nevezte meg. Az viszont gyorsan kiderült, hogy ő ennél sokkal több: az előfutamokat és az elődöntőket is a legjobb idővel tette meg!

Sok olimpikonunk panaszkodott már arra, hogy a nagy téttel nagy nyomás is jár, az izgalom pedig visszaveti őket. Tamásnál ez a veszély nem állt fenn, ő teljes nyugalommal olvasgatta az újságokat versenyei előtt.

Bár ő nem értett egyet azzal, hogy ne lenne rajta teher, bevallotta, hogy lelkileg lazábban vette a dolgokat, a (többi versenyzőhöz hasonlóan) sportpszichológus segítségével dolgozó úszónk viszont bár magát is meglepte szereplésével, beváltotta azt az inkább álomként elképzelt célját, miszerint érmet nyer az olimpián.

kenderesi tamas bronz erem rio2016 2

Kenderesi a döntőben még mindig le volt írva, de ki gondolta volna, hogy rá fogunk koncentrálni, amikor olyan sokszoros olimpiai bajnok úszók vannak a vízben mint a legenda Michael Phelps, vagy épp másik honfitársunk Cseh László.

Tamásról tudni kell, hogy ő ráadásul a példaképével úszott egy döntőben, a már említett Phelps nem véletlenül követendő sportoló Kenderesi számára. A bronz-futamában 22 századmásodperc híján meg is előzhette volna.

kenderesi tamas bronz erem rio2016 3

A fiatal felfedezett úszó 5 hét pihenés után a rövidpályás VB-re fog készülni, immár nem épp sötét lóként: egy olimpiai bronzérem után felfigyelnek az emberre, itt már rá is árgus szemmel fogunk figyelni. Kétezer-tizenhétben pedig a standard nagymedencés világbajnokságon már az aranyat érő teljesítmény lesz a cél – ez a VB pedig már Budapesten lesz.

Szép volt Tomi, hajrá magyarok!

 

Forrás:
M4
Origo
HVG

Képek:
hvg.hu
nlcafe.hu
olimpia2016.24.hu