Rohamtempóban fejlődik a magyar foci – a Fehérvár Enthroners története

Írta: veddamagyart

Ne vezessen félre a cím, nem a labdarúgásról beszélünk, hanem az amerikai fociról. Bár klasszikus sportunk is a feltámadás jeleit mutatja (lásd EB-szereplés), a footballal nem vehetik fel a versenyt.

fehervar enthroners

Kezdjük talán azzal, hogy miért is van foot (angolul láb) az amerikai foci nevében. Jogos érv ugyanis, hogy viszonylag távoli kapcsolata van a labdarúgás-névvel Amerika kedvenc sportjának a Football-nak. Nos, lerántjuk a leplet: a labda egy láb (kb. 30 cm) hosszúságú. Igen, ezért degradálják az amerikaiak a focit, soccer-nek…

Mindenesetre ettől még a játék fantasztikus, a maga összetettségével és látványvilágával kevés más sport veheti fel a versenyt. Az amerikai bajnokság (NFL) döntője a világ egyik legnézettebb sporteseménye, idén egyetlen fél perces reklám nem kevesebb mint 1.5 milliárd forintba került a mérkőzés alatt!

fehervar enthroners 2

A sportágnak tehát komoly kultusza van. Amerikában.

Lássuk azonban a hazai helyzetet: Bár a sport komoly rajongótáborral bír, gyerekcipőben jár még. Egy-egy jobb meccsre lényegesen többen látogatnak ki, mint a Mennyei Bajnokság (avagy labdarúgó NBI) meccseire, jobb a hangulat, és nem mellesleg kulturáltabb szurkolás a jellemző.

Mindez megvalósulhat úgy, hogy az utánpótlás a klasszikus foci töredékét teszi ki, és nem részesül állami milliárdokból.

Létrejön ez úgy, hogy míg egy keretbe sem kerülő labdarúgó az NBI-ben milliókat keres, addig itt a legjobb játékosok is keményen dolgoznak a foci mellett, munka után járnak edzésre, és így játsszák a kitűnő meccseket.

Itt nem túlfizetett külföldi játékosok betliznek hétről-hétre, hanem dolgozó magyar emberek.

Mindenkinek tudom ajánlani a kilátogatást, míg egy labdarúgó mérkőzésen vagy „vulgáris” a szurkolás, itt sportszerető nézők ülnek a lelátón, a két szurkolótábor vegyesen, nem kell szeparálás, hogy ne legyen verekedés…

Lássuk cikkünk főszereplőit, a Fehérvári Koronázókat (vajon honnan ered a név? J )

Az Enthroners bár hivatalosan 2008-ban alakult, 2011 után jött két év kihagyás, és 2014 után kezdődött meg az a munka aminek a mostani csapat is köszönhető.

Az első év még az építkezésről szólt, de 2015-ben már az U17-es csapat magyar bajnok lett. A 2016-os Divízió II bajnokság során mutatkozott be a csapat a First Fielden. Az alapszakaszt veretlenül zárták a 2. helyen, az elődöntőben legyőzték a Dabas Sparks csapatát, ám a döntőben hazai pályán vereséget szenvedtek a szintén veretlen alapszakaszgyőztes Budapest Eagles csapatától. A második hellyel osztályozót játszhattak a Divízió I-be jutásért a Tatabánya Mustangs ellen, melyet 35-6 arányban meg is nyertek, így feljutottak a másodosztályba.

De mi is az a First Field?

fehervar enthroners 3

Nem más mint az Enthroners hazai pályája, amely az első olyan kis hazánkban, ami kifejezetten amerikai focira épült – a többi pálya klasszikus labdarúgásra használt alapvetően, a mérkőzések előtt festik csak fel a szükséges csíkokat.

A csapat mögé egyébként szép lassan egyre többen sorakoznak fel, a támogatói kör egyre szélesebb (több mint 23 cég segíti már a Koronázókat).

Az összefogásról annyit, hogy a csapatot támogató cégeknek köszönhetően idén két amerikai segítőt/csapattársat (Antonio Roane-t és Jebrai Regan-t) is tudtak már hozni, akik mind edzőként mind játékosként kulcsemberei lesznek a csapatnak. De ne essünk tévedésbe: ezek a srácok sem kapnak fizetést, csupán némi „zsebpénzt”, a támogatók pedig lakást, autót és étkezést biztosítanak nekik.

fehervar enthroners 4

Mi a cél?

Egyértelműen a bajnoki cím.

 

 

Forrás: enthroners.hu