Megjelent a Vad Magyarország DVD!

Évek, vagy talán évtizedek óta nem készült Magyarországról olyan átfogó ismeretterjesztő film, mint amilyen a mozikban is nagy sikerrel vetített Vad Magyarország – A vizek birodalma. Török Zoltán, a rendező olyan munkát adott ki a kezéből, amely vetekedhet akár a legnevesebb ismeretterjesztő csatornák filmjeivel.

Hol kapható?

A VAD MAGYARORSZÁG című természetfilm DVD változata megrendelhető a Veddamagyart.info webáruházában.
Részletekért kattints ide!

Az 52 perces mozi egy rétisas-család szemén keresztül mutatja be a film nézőinek, hogy milyen a vad Magyarország. A mai napon – hosszas várakozás után - megjelent a film DVD változata, amely sokak számára okozhat örömet karácsonyi ajándékként is.

Páratlan szépségű felvételeket láthatunk Török Zoltán Vad Magyarország - A vizek birodalma című egész estés mozifilmjében, amely egzotikus tájként tárja elénk a magyar vidékeket. A film csütörtöktől látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban – adta hírül a hirado.hu.

Török Zoltán német és francia televíziós társaságok felkérésére négyfős stábbal csaknem három év alatt készítette el a csaknem egyórás természetfilmet - az alkotás rejtőzködő életmódot folytató főszereplőit, 5 kamerával 20 helyszínen összesen 234 forgatási nap alatt sikerült megörökíteniük.

A koncepció

A tényleges forgatás másfél éven keresztül tartott - az élvonalbeli technikával, HD-minőségben készült film egy rétisas-fészekalj sorsán keresztül repít végig bennünket Magyarország vizes élőhelyein. Kalandozunk a szürkemarha gulyával a hortobágyi mocsarakban, a Balatonnál találkozunk az ívóhelyükre tartó hatalmas balinokkal, a gemenci erdőben pedig vidrákkal, harcsákkal és táncoló szarvasokkal.

53 625 kilométert magyar utakon

A forgatás 2009 tavaszától 2010 teléig tartott, ebből az anyagból született a nemzetközi változat. A rendező azonban előnyös szerződést kötött a külföldi megrendelőkkel, így a Gemenc Zrt. és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával egy hosszabb, 52 perces változat készülhetett a hazai közönségnek.

"A forgatás nekem is számtalan újdonságot tartogatott, mert földrajz-biológia szakos tanárként ugyan magam is bejártam az országot, de olyan titkokra bukkantunk, mint a balinok vonulása, amiről soha életünkben nem hallottunk. Amikor a halászok erről meséltek, azt hittük csak füllentenek, a filmben viszont a búvárkamerák szemszögéből is látható lesz, a Zalában hogyan úsznak árral szemben ezek a különleges ragadozó halak" - tette hozzá a rendező.

Török Zoltánnak egy finn operatőr is segített abban, hogy Magyarország új arcát mutassák meg, hogy különleges tájként, egzotikus helyként jelenhessen meg.

Kulka mesél

A magyar változat narrátora Kulka János, a film zenéjét pedig Kolja Erdmann német zeneszerző komponálta. Erdmann, Török Zoltán javaslatára magyar népdalmotívumokat dolgozott föl. A filmben visszatérő Madárka, madárka kezdetű népdal előadására többek között a frankfurti opera magyar énekesét, Takács Anikót kérte fel, de Németországban élő magyar gyerekek is közreműködnek.

A film igazi családi program, a rendező mindenkinek ajánlja, akit érdekel Magyarország még mindig meglepően gazdag élővilága.

Mi van a DVD-n a filmen kívül?

Van rajta öt kimaradt jelenet, folytatódik például a pimasz dolmányos varjú esete, aki ezúttal a kis kárókatonákba köt bele.

A kiadványon a film magyarul és angolul is megtekinthető. Sőt, választható egy olyan hangsáv is, amelyen csak a zene és a természeti hangok hallhatóak.

És persze rendezői kommentár... ez utóbbit én képtelen vagyok meghallgatni, állítólag jókat beszélek, de hát például a rádióinterjúimat is befogott füllel hallgatom– mondja Török Zoltán.

Extraként szerepel még a magyar és az angol felirat és még mi más. Na, meg kell venni és átböngészni…

(Forrás: hirado.hu, mti.hu, termeszetfilm.blog.hu)