Hetven rákosi viperát bocsátottak szabadon a Kiskunságban

Hetven fokozottan védett rákosi viperát engedtek szabadon a faj egyik utolsó előfordulási helyén, a Kiskunságban. Az eddig mesterséges körülmények között nevelt kígyók a közel hatszáz egyedből álló, vadon élő állományhoz csatlakozhattak. A tavaly szabadon engedett harminc kígyóval együtt így százra nőtt a védelmi programban nevelt, de már szabadon élő viperák száma - tájékoztatta közleményében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az MTI-t.

Rákosi vipera

A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) egy kizárólag Magyarországon előforduló, rendkívül ritka mérgeskígyó-alfaj, a Kárpát-medence faunájának elismerten legveszélyeztetettebb állata. Az idők folyamán – Rákosi Mátyásra tekintettel – politikai okokból (és a faj szempontjából helytelenül) parlagi viperának és rákosréti viperának is nevezték. Az Alföldön a homoki vipera névvel illették, azonban a hivatalos természettudomány ezt a megnevezést egy másik faj (Vipera ammodytes) megjelölésére alkalmazza.

A kígyók a Rákosivipera-védelmi Központ szakemberei által kifejlesztett mesterséges telelőüregekben töltötték a hideg évszakot. Összesen tizenöt ilyen, több mint egy méter hosszú kerámia csövet helyeztek ki az állatok szabadon engedésére kijelölt területekre. Az, hogy a viperák alkalmazkodnak-e az új életkörülményekhez, több éven át tartó monitorozás eredményeképpen fog kiderülni.

A rákosi vipera 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a legkiemeltebb kategóriába tartozik. Természetvédelmi értéke egymillió forint. Magyarországon csupán két területen, a Hanságban és a Kiskunságban maradt fenn természetes populációja. Élettere nagy részének mezőgazdasági művelésbe vonása, kereskedelmi célú gyűjtése, illetve szándékos pusztítása miatt a faj a kihalás szélére került.

A kígyó mérge

A kígyó félénk, rejtőzködő életmódja és alacsony példányszáma miatt marásra rendkívül ritkán kerül sor, ráadásul a rövid méregfogakon kereszül fecskendezett kis mennyiségű, gyenge méreg hatása megközelítőleg egy méh csípésével azonos. Erős szervezetű emberekre ártalmatlan. Mérge legfeljebb gyenge rosszulétet, kiütést okozhat, marása ellen szérumot sem készítenek. Halálos marásról nem tudunk, ám az esetleges allergiás reakciók miatt kígyómarás esetén mindenféleképpen érdemes orvoshoz fordulni.

(Forrás: MTI, lokalizmus.hu, Wikipedia)

.