Hazánk legbátrabbja bizonyított a halálgömbben

Írta: veddamagyart

Richter Flórián cirkusza szombat este olyat mutatott Zamárdiban, amihez foghatót még nem láthattunk. Egy bátor magyar lány önként jelentkezett arra, hogy két brazil motorosfenomén körbe motorozza. De nem csak körbe: időről időre a feje vagy épp válla mellett és felett.

legbatrabb magyar lany richter florian cirkusz

Cirkusztörténeti pillanatnak lehetett szemtanúja az a több száz ember, aki megtekinthette, amint Németh Alexandra beáll a Halálgömbbe, majd ott komoly bátorságról számot adva ki is tart.

Mi is az a Halálgömb?

A név nem véletlen, ugyanis ez egy alig 4,5 méter átmérőjű, acélrácsokból készült ketrec, és ebben kell két vagy több motorosnak a létező összes irányban száguldania. A brazil artisták több mint 20 éve foglalkoznak ezzel, és hihetetlen ütemérzékről tesznek tanúbizonyságot, amikor egymást alsó hangon 80 km/h-nál kerülgetve szórakoztatják a közönséget.

Honnan az ötlet, hogy civil álljon a gömbbe?

Richter Flóriántól megtudtuk, hogy korábban többször tesztelték már a mutatványt profi artisták közreműködésével, de most először állt amatőr középre.

Az ötlet onnan eredt, hogy mivel hatalmas sikere volt idén a mutatványnak, így tovább akarták fokozni az izgalmakat, és egy olyan számba vették be a közönséget, amelyről eddig nem is álmodhattunk volna.

A pályázatot a hét elején hirdette meg Richter Flórián Cirkusza a Facebookon, az ország legbátrabbját keresték. Rövid idő alatt kellett kiválasztaniuk a szerencsés jelentkezőt, a kb. 40 pályázó közül lett a legjobb és legalkalmasabb Alexandra.

legbatrabb magyar lany richter florian cirkusz 4

Németh Alexandra Szeged környékén nőtt fel, és bár huszonéves, már megjárta külföldöt is, igazi belevaló lány. A cirkusz régi nagy kedvence, nővére dolgozott is egy ideig ott. Jelentkezésével meglepetést szeretett volna szerezni partnerének, aki a motorsportok szerelmese – mindenesetre Alexandra nem igazán hitte, hogy ő léphet fel a világot jelentő deszkákra, avagy jelenesetben acélketrecbe.

A meglepetést komolyan vette, az őt a nagy napon végig kísérő öccse számára is csak Budapesten derült ki, hogy mire is készül Alexandra. Őt idézve: „Ha ezt tudom, nem kísérem fel…”

A próba előtt bemutatták a sajtónak is a Halálgömböt, és amikor Németh kisasszony körül elindultak a motorosok, nos egymásra nézett a közönség, és elismerő arcokat lehetett látni mindenütt.

Az előadás este kezdődött, Richter artistái pedig az első perctől kezdve bizonyították, miért tartják őket Magyarország legjobbjai közt számon: a Richter gyerekek lóháton mutattak be hihetetlen mutatványokat, Richter Kevin többek közt egy ló hátáról szaltózott át a mögötte lévőre – vágta közben!

Pillanatok alatt közönségkedvenc lett (teljes joggal) a cirkusz borbélya is, számára a közönségből választottak egy szerencsést, ő pedig bekente borotvahabbal, megborotválta, és még after shave-vel is ellátta. Ez nem lenn akkora szó, de itt elmondanám, hogy ez a bizonyos borbély egy hölgy. Aki nem mellesleg egy elefánt.

legbatrabb magyar lany richter florian cirkusz 2

Lejátszották a magyar-belga meccs visszavágóját is. Mielőtt megijedhettünk volna, hogy valami komolytalan és hosszas sportesemény lesz, a porondmester behívta a kapusokat, két rettentően aranyos boxer kutyát, majd a csapatok további tagjait, akik nem csak mezük miatt hasonlítottak hálóőreikre, szintén csaholtak, és látványos mérkőzést játszottak, a vége magyar győzelem lett, visszavágtunk hát a belgáknak! Hozzátenném, hogy az ebeket egy menhelyről hozta el Richter Flórián, nem kis gesztust nyújtva ezzel.

Aki a helyszínen megnézte az előadást, az láthatta, mennyire végtelenül boldoggá tette ez a lehetőség őket, szívmelengető volt a hálás ebek gálameccse.

Sok más látványosság után pedig eljutottunk az est fénypontjához, a Halálgömbhöz, amelyben most először áll civil. A világító remek munkájának hála, már a motorosok bevonulása olyan látványosra sikerült, hogy külön számot lehetne belőle csinálni. Ezt követően mentek egy-két próbakört a Gömbben, majd érkezett az igazi döbbenet: egy külsős amazon be fog állni az életveszély kellős közepébe.

Mondanom sem kell, a tömeg őrjöngött, a motorosok hihetetlen képességeiket bizonyítva tökéletesen oldották meg a feladatot, míg Alexandra olyan bátor volt, mint kevesen: a hatalmas sebességgel közlekedő motorok miatt egyensúlyoznia kellett úgy, hogy véletlenül se mozduljon el helyéről. Alexandra pedig sikerrel vette ezt az akadályt.

legbatrabb magyar lany richter florian cirkusz 3

A hatalmas ováció miatt csak percekkel később tudtunk beszélni a résztvevőkkel, a brazilok is bevallották, hogy volt bennük némi drukk, hogy valahogy életben maradjon a hölgyemény, míg Alexandra arról számolt be, hogy nagyon élvezte a mutatványt, bár annyira izgult, hogy ha akart volna sem tudott volna ellépni valamerre.

A műsor után még egyszer beszélhettünk Flórián úrral, ő nagyon boldog volt, hogy ilyen sikeresen vették az akadályt, bevallotta, ő is féltette a legbátrabb honfitársunkat, de bízott a brazil fiúkban, láthatjuk, nem is alaptalanul.

Az előadás augusztus huszadikáig megtekinthető Zamárdiban, tehát már csak két hét van hátra! A nézők olyan látványban részesülhetnek, amelyhez foghatóra ritkán van lehetőség. A hangulat fantasztikus, a fellépők vérprofik, a stáb pedig nagyon készséges, világszínvonalú előadást hozott a magyar cirkusz a Balaton partra.

 

 

Munteán Erik helyszíni tudósítása