„Ha tudom, hogy ez ilyen, többet járok”

Írta: veddamagyart

A címben szereplő mondat főszerkesztőnk száját hagyta el élete első látogatása után a Richter Flórán Cirkuszban. Szandra, a borbély elefánt, halálgömbben cikázó extrém motorosok és megdöbbentő lovas akrobaták még egy fiatal értelmiségit is sikeresen lenyűgöztek - igaz, a nemzetközi hírű Arany Bohóc-díjas artistaművész tényleg extrábbat nyújt annál, mint amit egy vándorcirkusztól várunk. Ilyen a magyar színvonal!

richter florian cirkusz4

A Richter család már több mint hét generáció óta foglalkozik cirkuszművészettel, előadásaik méltán világhíresek. Flórián ráadásul a 32. Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon el is nyerte az Arany Bohóc-díjat. Ez az elismerés az artisták Oscar-díja, amelyet a magyar artisták közül egyedüliként kapott meg. A méltatás két további okból is egyedi:

lovas akrobata számban még soha nem született arany, illetve eddig egyetlen hazai fellépő sem kapott ezüst, majd arany minősítést.

Flórián most saját utazócirkuszát igazgatja, útjukat a nézők elégedett vastapsa és teltházas előadások kísérik.

 

Miért?

Jogosan tesszük fel a kérdést, mert sokan már kiábrándultak az utazócirkuszokból. Igazán kiemelkedő produkciókat bemutatni olyan, mintha az ember egy mértanilag tökéletes kertet tervezne és gondozna éveken át. Szorgalom, alázat, mesterségbeli tudás, bátorság, türelem és ötletesség kell hozzá. Meg persze sok-sok gyakorlás. Egy-egy mutatványt akár évekig is gyakorolnak, ahogy az állatok (főleg a vadak, mint az elefánt, zebrák, tevék és lámák) idomításához is rengeteg idő és türelem szükséges.

 

Ami azonban igazán megkülönbözteti produkcióikat a többi cirkuszétól, az egy elgondolás: Céljuk, hogy új, dinamikus produkciókat is kitaláljanak, elhozzanak és megmutassanak a nagyérdeműnek. A 21. század cirkuszát haladó szellemmel fogalmazzák meg:

Új technológiák, extrém sportok?

Megannyi szuper új lehetőség valami lehengerlőt alkotni!

 

richter florian cirkusz transformers
Például Űrdongót a Transformers-ből

Hogyan képzeljünk el egy előadást?

Adott az igazi vándorcirkuszi hangulat, de már csak a fűrészpor ugyanaz, mint évtizedekkel ezelőtt. A sátor nagyobb és a nézőtér is kényelmesebb. És hát az attrakciók… Azokat látni kell. Amikor Zamárdiban jártunk, már a belépéskor imádtuk. A vajas pattogatott kukorica finom illata fogadott minket, majd miután helyet foglaltunk, feszes két órán át szórakoztattak minket, egy pont megfelelő hosszúságú szünet közbeiktatásával. Volt minden, amiért ma érdemes cirkuszba látogatni: szerethető bohóc, lélegzetelállító légtornász, mókás kutyafoci (ahol a belga-magyar meccset játszották újra úgy, ahogyan annak lennie kellett volna), lebilincselő illuzionista show, gyönyörű ménes és elképesztő lovasakrobata. Ám ha mindez nem volna elég, két mutatványt ki kell emelnünk. Az egyik egy igazi átváltozó „gép”, a Transformers sorozatból ismert Űrdongó, ami a gyermekek nagy kedvence, hiszen autóként jön be, majd változik át a szemünk láttára. A másik nagy attrakció a halálgömb, amiben három motoros cikázik egyszerre, szédítő, több mint 90km/órás sebességgel.

Aztán egyszer csak a gömb szétnyílik…

halalgomb richter florian cirkusz2
A Diorios motoros csapat akrobatái több mint 80km/órás sebességgel köröznek, szinte alig lehet követni a mozgásukat

És még néhány jó pont Richter Flóriánéktól

1. Mivel utazócirkusz, szinte házhoz jönnek
2. Már kétezer forintért is kaphatunk jegyet – hiszen „egyet fizet, kettőt kap” akciójukban négy ezer forintért válthatunk páros jegyet és mehetünk ámulni egy szeretetünkkel

3. Az előadás előtt meg lehet simogatni a fellépő zebrákat, tevéket, lámákat és pónikat

4. A műsor után pedig közös fotót készíthetünk az artistákkal, akik hihetetlenül kedvesek és emberiek


richter florian cirkusz elefant szandra

Szandra, a cirkusz büszkesége

+1:

Főszerkesztőnk és a láma találkozása

richter florian cirkusz2Úgy tűnik a mosolyukból, hogy mindketten örülnek egymásnak

A cikk elkészülésében nyújtott segítségét köszönjük Richter Flórián cirkuszának!
A fotókat a http://www.rfc.hu/ oldalról kölcsönöztük, illetve Munteán Erik készített néhányat nekünk.