Nagy esélyes egy magyar film a varsói filmünnepen

Írta: veddamagyart

A lengyel fővárosban A-kategóriás filmfesztiválon Sopsits Árpád alkotása is versenybe száll. A berlini vagy épp a cannes-i fesztivál nívójával bíró rendezvényen még nem nyert magyar, ám úgy tűnik, hogy eljött ennek az ideje is.

martfui rem

A pénteken kezdődő 32. varsói nemzetközi verseny bár itthon még nem igazán ismert, mégis egyike a 15 A-kategóriás filmfesztiválnak. Ezen a szinten olyan helyszínek jöhetnek még szóba mint a cannes-i, a Karlovy Vary-i vagy épp a velencei mustra.

A magyar rendező filmje még nem került a mozikba, de nagy sikernek ígérkezik. Sopsits a „A martfűi rém” című alkotása egy sorozatgyilkos rémtetteit dolgozza fel, valós eseményeken alapul.

A történet szerint 1957-ben halálra ítéltek egy férfit egy fiatal nő brutális meggyilkolásáért Martfűn, azonban hét évvel később ismét egymást követik a megrázó halálesetek. A forradalom utáni politikai tébolyban nehéz megtalálni az összefüggéseket és újra felvenni a nyomozás fonalát. A kirendelt fiatal ügyésznek minden kitartására szükség van, ha le akarja leplezni a kisvárost rettegésben tartó ragadozót.

A pszicho-thriller film felkavaró képekben idézi fel a háttérben feszülő politikai és emberi ellentéteket és kíméletlenül lerántja a leplet Magyarország bűnügyi történetének egyik legemlékezetesebb nyomozásáról.

marfui rem2

A Filmalap támogatásával készült film legfontosabb szerepeiben Bárnai Péter, Hajduk Károly, Anger Zsolt, Jászberényi Gábor, Trill Zsolt, Szamosi Zsófi és Balsai Mónika látható. A forgatókönyvet Sopsits Árpád írta, az operatőr Szabó Gábor volt, producerei pedig Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila.

A martfűi rém a magyar mozikban november 10-től lesz látható.

 

Még több esélyes alkotás

A rövidfilmek varsói versenyébe kapott meghívást Simonyi Balázs legújabb alkotása, az Indián, amely a szocializmus utolsó éveinek úttörőtáborában játszódik és korábban már szerepelt a budapesti Friss Hús fesztiválon.

Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című Karlovy Vary fődíjas filmje a Discoveries című válogatást gazdagítja, míg Fliegauf Bence februári Berlinálén bemutatott legutóbbi rendezése, a Liliom ösvény külön programban lesz látható. 

A világszerte számos rangos fesztiváldíjjal méltatott Rengeteg, Dealer, Tejút, Womb és Csak a szél című filmeket jegyző Fliegauf Bence a varsói filmfesztivál játékfilmes zsűrijének tagja lesz idén.

Kijelenthető tehát, hogy filmeseink idén is jól szerepelnek, sikereikre biztosan számíthatunk!

 

 

Forrás:
MTI
Képek:
hvg.hu
divatmania.hu