Magyar művészeti installációt állítottak fel a Vatikán mellett

Írta: veddamagyart

Nyolc magyar és három olasz képzőművész alkotásaiból készült nagy méretű installációt állítottak fel Róma központjában csütörtök reggel. Az installáció egy hónapig látható az Angyalvár melletti téren - mondta el az első római magyar street art-műalkotás ötletgazdája, Hervé-Lóránth Ervin képzőművész, az egyik alkotó az MTI-nek.

 

A köztéri installációt tizenkét egymás mellett álló nagybetű alkotja, amelyek a latin “misericordia”, vagyis “irgalmasság” szót alkotják.

Az utcai feliratot csütörtök reggel állították fel Róma belvárosában, méghozzá az Angyalvárral szomszédos téren, ahonnan a vatikáni Szent Péter térre vezető sugárút indul.

Ez az első alkalom, hogy a pápai állam közelében a street art, vagyis a városi utcaművészet egy alkotását helyezik el, valamint szintén először mutatkozik be az olasz főváros közterületén magyar installáció. A kiválasztott helyszín a történelmi Róma egyik legismertebb és leglátogatottabb pontja, ahol mindennap több tízezer zarándok és turista halad át.

angyalvár művészet vatikán

Forrás: roma.vilagnezo.hu

A Misericordiát alkotó, egyenként 3 méter magas és 1 méter széles betűk mintegy 38 métert foglalnak el. A betűk elülső oldala egy-egy magyar vagy olasz képzőművész alkotásának kinagyított fényképébe van "felöltöztetve".

Az első betűn (M) a - részben a Vatikáni Könyvtárban őrzött - Magyar Anjou Legendárium című 14. századi kódex miniatúrái láthatók Szent Márton életének jeleneteivel.

A következő betűkön sorrendben Őry Annamária, Weiler Péter, Bér Rudolf Julianusz (Rudino), Fürjesi Csaba, Hervé-Lóránth Ervin, Melanie Iorio, Brunszkó László (Nikon One), Francesco Astiago Garcia, Gyarmati Zsolt, Adriano Necci és Sárpátki Zoltán egy-egy alkotása látható. A legutolsó betűn (A) Márton Áron püspök bronzszobrának felvétele látható, az eredeti alkotás Csíkszereda egyik terén áll.     A betűk hátoldalán Ferenc pápa szentévet meghirdető, Az irgalmasság arca című bullájának egy-egy idézete, valamint a projektben résztvevő művészek gondolatai olvashatók az irgalmasságról.

szt péter tér vatikán

A Vatikán közvetlen közelében felállított installáció szorosan kötődik a 2016-os Szent Márton-emlékévhez és a Ferenc pápa meghirdette irgalmasság szentévéhez. Ezen kívül idén van Márton Áron erdélyi püspök születésének 120. évfordulójára rendezett emlékév is. Az installáció szerves részét képzi egy 360 fokos webkamera, valamint internetes alkalmazások, amelyekkel a műalkotás a világ minden pontján látható lesz a betűknél megálló "közönség" által megosztott üzenetekkel és szelfikkel. A projektet Facebook-profil, Instagram-oldal és honlap (misericordiaroma.com) egészíti ki.

 angyalvár művészet vatikán2

Az installáció november 11-ig látható, vagyis Szent Márton ünnepnapjáig, Ferenc pápa ekkorra a Vatikánba hívta Európa hajléktalanjait.

A tervek szerint a műalkotást később egy magyar városnak ajánlják fel, amely Pannonhalma vagy Szent Márton szülővárosa, Szombathely lehet.

Forrás:
mti.hu
orokvaros.network.hu