Hét magyar város Európa legjobb ár-érték arányú úticéljainak listáján!

Írta: veddamagyart

Számos magyar város kínál különleges látnivalókat és sokszínű kulturális életet, azonban a Trivago.hu szálláskereső portál best value indexe alapján rangsorolt top 100-as lista szerint a tartalmas programok és gyönyörű épületek mellett Európa néhány leginkább pénztárcabarát úticélja is hazánkban található.

Zsolnay kut Pecs

A magyar városok közül kettő került be a top 10-be: Eger a hatodik Pécs pedig a nyolcadik helyet szerezte meg. További városaink közül Szeged a 33. Hévíz a 42. Sopron a 44. Győr az 53., és Sárvár a 63. helyen végzett. A fenti városok érdemeiről egyenként is hosszú oldalakat lehetne írni, azonban most csak néhányat említünk a két legjobb helyet elérő város legfontosabb nevezetességei, programjai közül.

 

Eger, a látható történelem városa

Igazi színes kavalkáddal kecsegtet Eger városa és az egyedi atmoszférát adó helyszínekben sincsen hiány. A Líceum tetején álló Egri Csillagda azaz “Spekula” az ország legrégebbi csillagvizsgálója, a Varázstoronynak nevezett épületben a legkülönfélébb tudományos kísérleteket és előadásokat tekinthetjük és tapasztalhatjuk meg, a 10. emeltre érve pedig a Camera Obscura kamrájában a várost madártávlatból csodálhatjuk meg. A Várhegynél található Egri pasa sátrában török kávét, teát, süteményeket és más különlegességeket próbálhatunk ki. Kihagyhatatlan a csodálatos kilátást biztosító Egri Vár, amelyben egy történelmi tárlat és középkori fegyverkiállítás mellett, 3D-s mozi és panoptikum is helyet kapott, valódi végvári hangulatot idézve. Érdemes meglátogatni a tradicionális  eredeti állapotot idéző, aranyfüsttel bevont kupolájú törökfürdőt, ahol kipróbálhatjuk a hamam- masszázst vagy gőzfürdőzhetünk. Egert szokás a szőlő és a bor városának is nevezni, nem hiába, hiszen a Szépasszonyvölgyben borospincék hadát lelhetjük fel, és természetesen érdemes elmerülni az egri gasztronómiában is.

Eger 11

 

Pécs, a kultúra városa

Magyarország ötödik legnagyobb, 2000 éves múlttal rendelkező, mediterrán klímájú városában egymást érik a múzeumok, a nyüzsgő kávéházak és a legkülönbözőbb történelmi emlékek. Pécsre látogatva feltétlen érdemes megtekinteni az 19. századi impozáns Pécsi Nemzeti Színházat, a ma katolikus templomként működő, a város egyik jelképének tekintett Gázi Kászim pasa dzsámiját, amely Európa legészakibb épségben maradt dzsámija. És ha Pécs, akkor természetesen Zsolnay is! Fontos említést tenni a 2010-ben kialakított Zsolnay negyedről, A ma is Pécsen üzemelő Zsolnay porcelánmanufaktúráról, amely a magyar ipar történetének egyik legkiemelkedőbb, külföldön is méltán híres büszkesége. A művészetek  kedvelői is megtalálják itt a számításukat: a pécsi székesegyház és világörökség részét képező ókeresztény sírkamrák közvetlen szomszédságában található A Csontváry-Kosztka Tivadar munkásságát bemutató Csontváry Múzeum, amelyre már megnyitása hónapjában 20000 látogató volt kíváncsi.

pecs latnivalok

Forrás: mti.hu
Fotók:
http://www.wellnesstime.hu
http://www.iranypecs.hu/
http://www.termalfurdo.hu
http://www.czanadomb.hu/
http://szepasszonyvolgy.hu