Versdömping a Magyar Nyelv Napja alkalmából

Írta: veddamagyart

Balatonfüreden versmondó verseny, közös versmondás, játékos szókirakó és könyvbemutató lesz a péntektől vasárnapig tartó programsorozat kínálatában. Ünnepeljük a Magyar Nyelvet!

 

 magyar nyelv napja

Irodalmi rendezvényekkel és gyermekprogramokkal várja Balatonfüred az érdeklődőket a hétvégén. Cserép László elmondása szerint „a magyar nyelv szépségét és játékosságát szeretnék bemutatni és egyszersmind megőrizni az utókor számára, ennek jegyében állították össze a programokat.”

Péntek

Ugron Zsolna erdélyi író Hollóasszony című regényének bemutatóját pénteken este tartják a Kisfaludy Galériában, ahol az írónővel Farkas Wellmann Endre költő beszélget. 

Szombat

Először a Kisfaludy Sándor versmondó versenyt tekinthetik meg, amelyet közösen hirdetett meg a balatonfüredi önkormányzat és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia. A verseny a település partnervárosainak és néhány határon túli iskola diákjainak részvételével fog lezajlani.    
    
A versmondó verseny után a Kisfaludy Galériában bemutatják a Tempevölgy folyóirat legfrissebb számát és kihirdetik a magyar nyelv napja alkalmából meghirdetett pályázat nyerteseit.

Ezt követően Németh Viktor dalszerző, gitáros-énekes lép a közönség elé, majd táncházzal és élő népzenével várja az érdeklődőket Vastag Richárd, a népművészet ifjú mestere.
    

Vasárnap

A programsorozat Balatonfüreden ünnepi istentisztelettel zárul vasárnap, a magyar nyelv napján.
    

magyar nyelv napja 2

Kapcsolódó programok szerte az országban

Pénteken délelőtt közös versmondást tartanak: több száz fiatal mondja majd el Debrecenben, Gyulán, Kecskeméten, Komáromban, Szolnokon, Vácon, számos határon túli iskolában és a balatonfüredi Kiserdőben Kisfaludy Sándor néhány verssorát, ezen kívül nyelvi vetélkedőkkel, szókirakóval és Huzella Péter gyermekműsorával várják a családokat.

A Pesti Vigadó Dísztermében rendezett vasárnapi gálaműsoron a kulturális kormányzat és az Anyanyelvápolók Szövetsége által meghirdetett esszépályázat győzteseinek Balatonfüred két különdíjat adományoz, és ezen az ünnepségen adják át a díjakat a Kisfaludy Sándor versmondó verseny győzteseinek is - fűzte hozzá Cserép László.
   

November 13-át az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította a magyar nyelv napjává, annak emlékére, hogy 1844-ben V. Ferdinánd magyar király ezen a napon szentesítette a magyar nyelvet hivatalossá tévő törvényt. 

Fotók forása:
1,2